Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2016 00:52 - Шизофрения
Автор: psixiatyr Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1948 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Реакциите, когато се чуе думата „шизофрения“ са крайни. Заболяването се приема за състояние извън нормалното, при което следват настроения на съжаление на засегнатия и близките му и изолиране. 
Има група хора, които реагират точно обратното, свързват шизофренията със странностите в характерите на велики и световноизвестни творци и тяхната уникалност и креативен потенциал...
Какво заболяване е шизофренията и разбираме ли я всъщност?
Шизофренията е рядко срещано заболяване. Наблюдава се с честота между 0,5 – 1 %. Не зависи от фактори като национална, етническа или расова принадлежност. Изявява се във възрастта между 16 и 39 години, като характерна особеност е, че се проявява по-рано при мъжете, отколкото при жените.
Думата шизофрения означава „разделено съзнание“ на гръцки език. Въпреки семантичното значение на думата, заболяването не е свързано с раздвояване на личността. 
Шизофрения е вид психоза, която води до погрешно тълкуване и интерпретация на събитията в реалността от засегнатия.
Заболяването има различни прояви като бълнуване, халюцинации, нервно-психична възбуда и др. Реакциите на засегнатия не отговарят на обективната стойност на реалното събитие и варират в крайности, с безразличие или несъответстващо свръх емоционално чувство. 
Първоначално интелектът не е засегнат, но с напредване на заболяването се наблюдават нарушения на психичната дейност, свързана с възприятието на собствената индивидуалност, уникалност и влошена приспособимост към обществото и социален живот. 
Тъй като са възможни множество комбинации на симптомите, състоянието може да се разглежда като проява на единично заболяване или част от редица дискретни симптоми, поради което при създаването на термина Ойген Блойлер говори за шизофрении. 
При страдащите от шизофрения се намират състояния, включващи депресивни и тревожни разстройства.
Смята се, че заболяването се дължи повече на генетични фактори, а едва една трета от случаите се обясняват с влияния на обкръжението. Намира се по-висока зависимост между проявата на заболяването и наличието болен от шизофрения във фамилна история. Честотата на проява на заболяването при тези семейства нараства от 1 на 4 %.
Според някои автори шизофренията е свързана със структурни и функционални изменения в мозъка, които могат да се установят при ядрено-магнитно изследване (ЯМР). 


  
ПП: Как да постъпваме с такива хора с раздвоена психика, които заемат роли несъзнателно и се представят за това което не са? Погрешно е да потвърждаваме и подтикваме, раздвоението на личността! Трябва да се опитваме да убедим болния, че той е това което е, а не това което мисли, че е и иска да бъде! Всеки е индивидуален и не бива да приема грешките като влиза в образа на друг човек!



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psixiatyr
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 110960
Постинги: 13
Коментари: 17
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031