Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 20:07 - Въведение в тениса на маса
Автор: tabletennis Категория: Спорт   
Прочетен: 5673 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2010 20:15


Тенис на маса е спорт практикуван от двама или четирима играча, които удрят пинг-понг топче с ракети. Играе се на тенис маса разделена посредата от мрежа. Целта на играча е да не позволи на топчето да тупне повече от един път от неговата страна на масата и да го върне, така че то да тупне повече от един път в срещуположната страна на масата или, ако тупне само веднъж, другият играч да не може да го върне обратно.

Правила на играта

Мрежата трябва да е висока 15,25см, както и да излиза извън масата на 15,25см от двете страни на самата маса.

Топчето трябва да е със сферична форма с диаметър 40мм и тегло - 2,7 г.

Човекът, който удря топчето пръв, изпълнява сервис. Топката трябва да бъде ударена от сервиращия, така че първо да докосне неговото игрално поле и, след като премине над мрежата, да докосне полето на посрещащия сьстезател. По принцип сервисът се изпълнява с дясна ръка и следователно от дясната страна, но при левичарите е обратното. Те удрят с лявата ръка и от лявата си страна. Обикновено преди да започне играта се тегли жребий,в който печелившият бие сервис пръв.

Правила за правилното изпълнение на сервис в тениса на маса според ITTF Международната Федерация по тенис на маса:

  1. Подаването започва, след като топката се постави на дланта на свободната ръка, която трябва да бъде неподвижна, отворена и изопната, със събрани пръсти и свободен палец.
  2. Свободната ръка по време на контакта си с топката при сервиса трябва да е през цялото време над нивото на игралната повърхност.
  3. След това подаващият само с помощта на свободната ръка под-хвърля топката минимум 16см нагоре, без да и придава въртеливо движение, така че тя трябва да се издигне в рамките на ъгъл от 45 градуса, измерен от вертикала.
  4. Топката трябва да бъде ударена от сервиращия, когато пада от най-високата точка на своята траектория, така че първо да докосне неговата игрално поле и след като премине над или около мрежата, да докосне полето на посрещащия сьстезател.
  5. При игра на двойки топката трябва първо да докосне половин полето на сервиращия и след това половин полето на посрещащия.
  6. Ако при опит за подаване сервиращият пропусне да удари топката той губи точка.
  7. При изпълнение на началния удар /в момента, когато ракетата влиза в съприкосновение с топката/ топката трябва да се намира зад крайната линия на полето на сервиращия или зад нейното мислено продължение.
  8. Сервиращият е отговорен за правилното изпълнение на началния удар по начин, даващ, възможност на съдията или неговия помощник да прецени, че сервиращият се съобразява с правилата за доброто изпълнение на началния удар.
  9. Освен в случаите, когато има назначен помощник-съдия, следящ за правилното изпълнение на началните удари, съдията има право и може при първия случай в дадена среща, при който има съмнение относно правилността на изпълнен сервис, да спре играта и предупреди сервиращия, без да отсъжда точка.
  10. При всеки следващ случай в същата среша, когато отново съществува съмнение относно правилното изпълнение на сервиса от същия състезател, поради същата или друга причина състезателят ще загуби точка.
  11. Когато е съвсем ясно, че сервиращият не се съобразява с изискванията за правилно изпълнение на сервиса, тогава той няма да бъде предупреден, а направо ще загуби точка както при първия, така и при всеки следващ случай.
  12. По изключение може да не се изисква точно спазване на изискванията за изпълнение на сервиса /началния удар/, ако преди започване на играта съдията бъде уведомен, че даден състезател е възпрепятстван поради физически недостатък да се съобразява с посочените изисквания.

Гейм се печели когата играч или двойка достигнат първи 11 точки, ако се получи резултат 10 на 10 печели, този който пръв вземе 2 /две / точки.




Тагове:   тенис на маса,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - increase page rank backlink building service
03.10.2011 20:55
mit service optimizing seo <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> backlink solutions
цитирай
2. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 01:06
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tabletennis
Категория: Спорт
Прочетен: 134189
Постинги: 10
Коментари: 33
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930