Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 19:55 - Интервю с Даниела Гергелчева Взето за www.tabletennis-bg.org
Автор: tabletennis Категория: Спорт   
Прочетен: 3314 Коментари: 0 Гласове:
0



Даниела Гергелчева (р. 20 май 1964 г. в Момчилград, България) е българска състезателка и по-късно треньор по тенис на маса. Европейски шампион по тенис на маса през 1990 г. Играе тенис на маса от 7-годишна. На 14 години става шампион по тенис на маса за девойки. Завършва Националната спортна академия. Има 11 шампионски титли на България. Една от най-добрите тенисистки в света в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Участва на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. и в Барселона през 1992 г. От 1989 г. се състезава за френския Монпелие, с който става 3 пъти шампион на Франция. Печели още 8 титли, вече като треньор. Удостоена със званието Почетен гражданин на Монпелие. Братовчедка на Здравко Желязков, по-известен като Здравко от дует "Ритон". Женена, има дъщеря - Инна.

Ето и самото интервю, на което бе така добра нашата европейска шампионка да ни отговори.
1.С какво се занимавате в момента?
- След толкова години вече в този спорт (да не казвам цифра или хайде вече 35). Започнала сам на 7 и днес на 42 и ... пак с тенис на маса се занимавам, аз това съм правила цял живот, а и всяка жаба да си знае... локвата.
2.Следите ли българския тенис в последните години?
- Интересувам се от българският тенис на маса разбира се и винаги ще се интересувам (въпреки разстоянията и годините извън България), но да ви кажа, че го следя от близо ще е силно казано, а и практически невъзможно.
3.Какво мислите за представянето на националите ни в последните години по големите първенства?
- Ами не блестим да ви кажа на големи, а и не толкова големи първенства. Не мога да си спомня за запомнящ се успех или пробив на млада надежда. Представянито ни е според възможностите ни, без да ги надхвърляме и реално сме си на местото което заслужаваме според мен.
4.Одобрявате ли практиката за привличането на чужденци в националния отбор (Фенг Це и Станислав Голованов)?
- Да, но при определени условия. Да е добър професионалист, пример за останалите в отбора, водач-показващ правилния път. Много е важна адаптацията към българският манталитет и начин на живот в България, така че доста параметри наведнъж . Вижте в другите държави се практикува тази политика, понякога се получава, понякога не. Важно е да се направи добрия избор, както и в живота и бизнеса...нали така, добрият избор-точния човек на точното място.
5.Как оценявате представянето на женският ни отбор на Европейското?
- Женският отбор надмина очакванията ми да си призная. Поздравявам ги за успеха, които постигнаха в Белград. Това, което направиха е достойно за поздравления. Браво момичета-Катя, Ася, Таня, Жана, на треньора, на президента... Предстои им по-трудното задържане между първите 16 в Европа, но днес да се порадваме на успеха (те не са чак толкова много, за да го подминем с лека ръка).
6.Какво мислите за драстичните промени в правилата на играта в последните години? В частност правилото за сервис-а и лепилата на водна основа, които ще залеят пазарите от 2008-ма?
- Имайки контакти със силни френски и европейски играчи, моето а и на повечето от тях (Янг Минг, Патрик Чила, Соннет, Лебрун, Фаи Панг) е че силните са си пак силни, преди и след промените на правилата. Вярно е че се промени динамиката, влиза се веднага в гейма, сетовете са кратки но по-динамични от преди, но пак Ви казвам класирането на най добрите не е особенно повлияно след "драстичните" както ги наричате промени. Що се отнася до лепилата-нека да изчакаме развитието на проблема.
7.Смятате ли че е възможно в близко бъдеще България да има голям успех, подобен на Вашата Европейска титла от 1990-та?
- Днес, сега в този момент не мога да ви посоча конкретно име, но се надявам и сам разчитала винаги на българския талант, остава сериозната работа и майонезата става (както казват франсетата).
8.Има ли шанс в близко бъдеще Даниела Гергелчева да работи като треньор у нас? Какво Ви е мнението за "българската действителност"?
- Живота ме научи никога да не казвам... никога, така че защо не. А за българската действителност не се ангажирам да поемам такава отговорност и да дам мнение, все пак това са цели 18 години извън нея. А мнения базирани на кратки летни ваканции, или чуто на ухо, прочетено в жълт в-к ми звучи несериозно. Трябва да си в самата действителност за да е действителен и отговора ти. Другото са хубави приказки, на които не вярва и 7 годишата ми дъщеря.
9.Възможно ли е според Вас някой да се противопостави успешно на китайците на следващата олимпиада, имайки предвид че е в Пекин :)?
- Мисля, че ще доминират китайците (но не само защото и стените помагат у дома) Те са си много силни, а ако дай боже чуем химн различен от китайския ще си е...подвиг (особенно при жените).
10.Накрая на половината въпроси ще кажете ли нещо?
- Накрая на половината въпроси искам да Ви благодаря за вниманието към мен, за това че не съм забравена в България, благодаря Ви за интересните въпроси (без които не се получава интересно интервю).
Успех на този сайт и на Българският тенис на маса!
Поздрави от мен Даниела.

Скоро очаквайте другата половина от отговори на Даниела Гергелчева.


Тагове:   даниела,   интервю,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tabletennis
Категория: Спорт
Прочетен: 133676
Постинги: 10
Коментари: 33
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031